Tutorial Vivado
Instalare Vivado
Pentru a instala utilitarul Vivado, acesta trebuie descarcat de pe site-ul Xilinx, alegand versiunea potrivita sistemului de operare folosit. Pentru a putea descarca orice utilitar Xilinx, va trebui mai intai sa creati un cont. Pentru instalarea Vivado 2020.2 pe sistemul de operare Windows, puteti consulta pagina Tutorial instalare Vivado.
Utilizarea Vivado pentru simularea si sinteza circuitelor digitale
Crearea unui proiect
Pentru a crea un proiect nou, mergeti la File->Project->New, iar apoi vom urma pasii de configurare:
Pasul 1: Denumirea proiectului si stabilirea caii catre acesta
La acest pas vom denumi proiectul (de obicei, numele trebuie sa corespunda cu numele modulului TOP) si vom stabili calea la care se va crea acesta.
Pasul 2: Alegerea tipului proiectului
La acest pas, vom selecta RTL Project, apoi vom da click pe Next
Pasul 3: Adaugarea surselor deja existente
La acest pas vom adauga proiectului sursele modulelor pentru care avem deja descrierea in fisiere de tip Verilog. Acest lucru se face prin Add Files si selectarea acestora. Daca nu avem fisiere de adaugat, putem da click direct pe Next.
Pasul 4: Adaugarea fisierelor de constrangeri
La acest pas vom adauga fisierele de constrangeri pentru sinteza si implemenatrea pe FPGA, daca este cazul. Daca nu, putem da direct click Next.
Pasul 5: Alegerea dispozitivului tinta
La acest pas vom alege dispozitivul tinta. In cazul laboratorului nostru, acesta este placuta PYNQ Z2. Mergem la tab-ul Boards, alegem PYNQ Z2, iar apoi dam click pe Next.
Dupa alegerea dispozitivului, va aparea o pagina cu rezumatul setarilor proiectului. Daca totul este corect, dam click pe Finish.
Pasul 6: Pagina principala proiectului
In fereastra principala a proiectului se pot observa urmatoarele zone: Flow navigator, in care avem principalele comenzi utilizate in crearea, simularea, sinteza si implementarea unui circuit digital pe FPGA, Sources, in care vedem lista cu sursele proiectului nostru (fisiere verilog in care descriem modulele, fisiere utilizate in simulare, in care vom descrie modulele de test, fisierele de constrangeri), Consola in josul paginii si zona Project Sumary, in care se vor deschide fisierele proiectului.