Electronica Digitala

De la WikiLabs
Versiunea din 24 martie 2022 08:05, autor: Cbira (Discuție | contribuții) (Pagină nouă: == Scopul laboratorului == Laboratorul de circuite integrate digitale vine ca o completare practica a cursului de DE. Prin definitie, acesta se va axa pe elemente practice de si...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Scopul laboratorului

Laboratorul de circuite integrate digitale vine ca o completare practica a cursului de DE. Prin definitie, acesta se va axa pe elemente practice de simulare, sinteza si testare a circuitelor ce sunt prezentate la curs.

Acest laborator se bazeaza pe limbajul "Verilog", acesta fiind unul din cele 2 limbaje de descriere hardware folosite in industrie la ora actuala (celalalt fiind "VHDL").

Platformele sunt structurate astfel incat sa contina cateva elemente de teorie minimala, un exemplu de circuit descris in cod Verilog si apoi exercitii pe care sa le rezolvati in ora de aplicatii (simulare/testare pe placa FPGA) si acasa (simulare).

In laborator se va lucra in Vivado, program al firmei Xilinx, pe o placa PYNQ-Z2 impreuna cu o placa de extensie ce adauga leduri si butoane suplimentare.

Circuitele digitale sunt o parte fundamentala a electronici moderne, cu numeroase oportunitati in industrie, atat in design cat si in verificarea circuitelor.

Pe langa ce veti invata in acest laborator, limbajul ofera si capabilitati mai avansate pentru a descrie mai eficient circuitele dorite, cat si pentru testarea acestora. Sintaxa nu se termina cu ce invatati aici si pentru cei pasionati, nu ezitati sa va contactati cadrul didactic cu intrebari.

Speram ca o sa va placa, veti invata si vi se va parea interesant ce veti vedea in orele de aplicatii ce urmeaza. Spor.


Tutoriale și documentații

Programul Vivado este gratuit (necesita cont, dar este gratis) si poate fi descarcat si instalat urmand tutorialul de aici:

  1. Tutorial instalare Vivado
  2. Tutorial Vivado.
  3. Pynq-Z2 - pagina oficiala
  4. Pynq-Z2 - Pinout.
  5. FPGA - Introducere.

O lista de link-uri utile poate fi gasita aici:

  1. Introducere. Verilog HDL (Sintaxa Verilog)
  2. Asic-world - digital
  3. Asic-world - verilog
  4. Joc online: Nandgame
  5. Simulator/joc online si grafic de circuite: Circuitverse
  6. Joc android - Make it True: Solve the Circuit
  7. Simulatoare online (mod text): Edaplayground
  8. Utilitar desenare forme de unda
  9. Utilitar desenare diagrame

Lucrări de laborator

  1. DE_aplicatii_1 : Instantiere si porti logice, circuite combinationale elementare, memorii ROM
  2. DE_aplicatii_2 : Exercitii cu circuite combinationale si generare forme de unda