Generator de impulsuri cu factor de umplere variabil

De la WikiLabs

Generator de impulsuri cu factor de umplere variabil. Valoarea limită setată la 32.

Generatorul de impulsuri cu factor de umplere variabil este un circuit care generează un semnal dreptunghiular al cărui factor de umplere poate fi controlat printr-o valoare dată ca intrare. Acest circuit se poate descrie foarte simplu folosind tot un numărător într-un sistem similar celui folosit la divizorul de frecvență. În cazul de față, numărătorul nu se va mai încărca cu valoarea 0 odată ajuns la limită, ci va continua să numere și va deveni 0 odată ajuns la valoarea maximă, ca orice numărător obișnuit. În acest caz, ieșirea este 1 când valoarea numărătorului este mai mică decât limita, și 0 când este mai mare sau egală, după cum se vede în figura alăturată. Se observă că frecvența semnalului de ieșire este fixă și depinde exclusiv de numărul de biți ai numărătorului.

Interfață

Interfața modulului generator este identică cu cea a divizorului de frecvență:

  • semnalul de ceas și semnalul de reset ca intrări (fiind circuit secvențial);
  • valoarea limită, dată ca intrare (numărul de biți pentru această intrare se specifică ținând cont frecvența și precizia cu care se vrea generat semnalul de ieșire);
  • semnalul cu factor de umplere variabil, dat ca ieșire a circuitului.

Implementare

Implementarea acestui circuit se face utilizând un registru intern pentru numărare (cu dimensiunea în biți egală cu cea a portului pentru valoarea limită), și un comparator (circuit combinațional) care va genera semnalul de ieșire. Registrul de numărare se incrementează în permanență iar ieșirea este dată de comparația dintre valoarea acestuia și valoarea limită.