Circuite Integrate Digitale (laborator)

De la WikiLabs
Jump to navigationJump to search

Scopul laboratorului

Scopul laboratorului de Circuite Integrate Digitale este de a introduce studentului conceptele necesare pentru design digital, asimilarea unui nou limbaj, Verilog, utilizat pentru descriere hardware, precum și familiarizarea cu unelte software de simulare și sinteză.

Tutoriale și documentații

  1. Introducere. Verilog HDL și ModelSim (Sintaxa Verilog, Tutorial ModelSim)
  2. Introducere în sinteza pe FPGA. Xilinx ISE, Tutorial Xilinx ISE (13.4)
  3. Memorii ROM. Dispozitiv de IO: Afișajul cu 7 segmente. Circuite secvențiale. Numărătorul.
  4. Memorii RAM. Circuitul de debounce.
  5. Divizorul de frecvență. Generator de impulsuri cu factor de umplere variabil. Decodorul.
  6. Automate. Tastatura PS2.

Lucrări de laborator

  1. CID Lab Lucrarea 1
  2. CID Lab Lucrarea 2
  3. CID Lab Lucrarea 3
  4. CID Lab Lucrarea 4
  5. CID Lab Lucrarea 5
  6. CID Lab Lucrarea 6

Teme

  1. CID Lab Tema 1 - Rezultate Plagiarism

Notă: Pentru cei care apar de mai multe ori, nota finală va fi cea mai mare.

Notă: Se acceptă contestații până la data de 9 mai 2014. Contestațiile se înregistrează printr-un e-mail la adresa cid_homework@dcae.pub.ro, cu subiectul Contestație Tema 1. Temele contestate vor fi reevaluate folosind exclusiv sursele din e-mail-ul original de submitere a temei. Nota obținută în urma contestației este finală, indiferent dacă este mai mică sau mai mare decât nota obținută la prima evaluare a temei.

Notă: O steluță în dreptul numelui reprezintă o temă suspectă. Dacă ambele teme ale unui student sunt marcate ca suspecte, acesta va pierde tot punctajul asociat laboratorului, având automat diferență la această materie.

  1. CID Lab Tema 2 - Rezultate

Anunț: Suntem la curent cu faptul ca toți cei care au trimis tema 2 au primit un mesaj de eroare de la dcae.etti@gmail.com. Mail-urile voastre au ajuns, eroarea vine de la sistemul care ar fi trebuit să vă confirme primirea. Acesta a fost oprit deci în continuare nu veți mai primit nici erori, dar nici confirmări de primire.

Anunț: Contestațiile se vor rezolva în zilele de 4 și 5 iunie, de la ora 10:00 în sala A410.

Tutorial Instalare Modelsim Student Edition (Doar Windows)

Puteți descărca o variantă gratuită de tool de simulare de pe site-ul Modeltech. În partea de jos a paginii, aveți descriși pașii necesari instalării softului.

Tutorial Instalare Xilinx ISE

Puteți descărca kitul de instalare pentru ultima versiune de Xilinx WebPack de pe site-ul companiei Xilinx. În continuare, selectați versiunea corespunzătoare sistemului vostru de operare. Este necesar să vă creați un cont pentru a continua. Kit-ul de instalare este compresat într-o arhivă tar.gz. Dacă utilizați sistemul de operare Windows, veți avea nevoie de un program care să îl dezarhiveze. O variantă este 7-zip.

Puteți descărca Xilinx ISE 14.7 și de pe site-ul departamentului: ftp://zeus.arh.pub.ro/pub/kits/

Instalare Windows

Odată descărcat kit-ul și instalat programul 7-zip. Dezarhivați fișierele într-un director temporar (pe care îl puteți șterge odată instalat programul). Apoi se ruleaza executabilul xsetup.exe.

În fereastra în care vă cere ediția pe care o doriți înstalată, selectați ISE WebPACK. Este singurul tip de instalare care nu necesită o licență.

În fereastra cu opțiuni de instalare, selectați doar Use multiple CPU cores for installer archive extraction (dacă este cazul) și Aquire or Manage a License Key.

La ultimul pas trebuie să selectați directorul destinație pentru instalare. La final, nu uitați să ștergeți directorul temporar.

După instalarea efectivă, va porni Xilinx License Configuration Manager. Selectați Get Free ISE WebPACK License și urmăriți instrucțiunile.

Instalare Linux

Odată kitul descărcat, acesta trebuie dezarhivat într-un director temporar (pe care îl puteți șterge odată instalat programul). Pentru a putea instala un soft pentru toți utilizatorii pe un sistem Lunix, trebuie să aveți drepturi de root. Pentru asta, deschideți o consolă și tastați:

su -

În continuare vi se va cere parola de root. Pe un sistem Ubuntu, unde root nu are o parolă setată implicit, tastați:

sudo su -

În continuare vi se va cere parola user-ului vostru.

Vom dezarhiva kit-ul în directorul /tmp/. Pentru asta, tastați:

mkdir /tmp/xilinx
cd /tmp/xilinx
tar -xf ~/Downloads/Xilinx_ISE_DS_Lin_13.4_O.87xd.3.0.tar

Am considerat că ați descărcat kitul în directorul Downloads din home-ul personal. Dacă acesta se află în altă parte, sau are alt nume, schimbați în comandă calea până la arhivă.

Trebuie acum rulat programul de instalare. tastați:

cd /tmp/xilinx/Xilinx_ISE_DS_Lin_13.4_O.87xd.3.0/
./xsetup.sh

Link-uri externe

  1. https://www.youtube.com/watch?v=lNuPy-r1GuQ - logica binară explicată cu piese de domino